Framework, genelde orta ve büyük ölçekli projelerde tercih edilen, hedef yazılımın iskeletini oluşturabilecek özelliklere sahip olan bir proje altyapısıdır. Şöyle açmak gerekirse, benzer her projede belli bir noktaya kadar yapılan işlemler aynıdır. Bu aşamaları tekrar tekrar icra etmek yerine, neden bizim yapacağımızdan daha sağlam bir yapıyı kullanmayalım? Her zaman dediğim gibi “Amerika’ yı tekrar keşfetmeye gerek yok”
Framework sayesinde projelerde ekipler daha iyi organize olarak proje süresini kısaltabilirler. Çünkü proje; temelde hazır, bir çok yazılımcı tarafından test edildiği için güvenilir ve altyapı olarak sağlam bir iskeletin üzerine inşa edilmeye başlanmıştır. İş bölümü de bu sayede kolaylaşır. Çoğu frameworke, barındırdığı database adaptörleri sayesinde her türlü veritabanı entegre edilebilir.
Piyasada bir çok framework bulunmakta. Buradan değişik dillerde yazılmış frameworklere göz atabilirsiniz. Struts2 nedir sorusu da aklınıza takılmıştır. İşte Struts2 de bu framework’ler gibi bir java web framework’ tür. Bir aylık staj dönemimdeki proje için ben java struts frameworkünü seçtim. Proje gelişim aşamasında, tecrübelerimi buradan yayınlayacağım. Bir sonraki yazım muhtemelen frameworklerin kullanım aşamalarının başlangıcını, yani java uygulamaları için server kurulumlarını içerecek.