MVC Nedir?
Klişe bilgiler olacak ama kısaca MVC (Model-View-Controller), 1979 ‘da Trygve Reenskaug tarafından ortaya çıkarıldıktan sonra Xerox Parc’ta kurcalanmaya devam edilmiş ve yazılım mühendisliğinde kullanılan bir mimari desendir. İlk zamanlar adı Thing-Model-View-Controller olarak tanımlanmıştır İlk kullanım kılavuzu Applications Programming in Smalltalk-80: How to use Model-View-Controller olarak bilinir.
MVC Ne Değildir?
Şunu unutmayalım MVC (Model-View-Controller) bir yazılım dili değil, bir mimari desendir. Eğer MVC öğrenirken kendimizi bir yazılım dili öğrenecekmiş gibi hazırlarsak bu yapıyı anlamamız daha zor olacaktır.
MVC Microsoft’a Mı Ait?
MVC denildiğinde akla bugünlerde Microsoft geliyor sebebi ASP.NET MVC 4 adında müthiş bir MVC framework çıkarmış olması fakat tek başına MVC kavramı Microsoft’a ait bir mimari/terim/ürün/desen değildir.
MVC Mimarisi
MVC mimarisinde uygulama üç farklı yapıya ayrılır. Model, View ve Controller.
Model : Veri kaynağının ki bu veritabanıdır genelde bulunduğu bölümdür. Veri kaynağının yanı sıra prosedürler ve işleyiş kurallarıda bu bölümde yer alır. Katmanlı mimariye müthiş uyumludur. Tek katmanlı olabileceği gibi fazlaca katmana da sahip olabilir.
View : Kaba tabirle, arayüze ait olup kullanıcının gördüğü şeyler bu bölümde yer alır. Örneğin MVC ile hazırlanmış bir web sitesi ya da uygulamasında arayüze dair ne varsa html, javascript, css… bu bölümdedir. View bölümünde iş akışına ait bir şeyler bulunmaz. Ayrıca View bölümü sayesinde uygulamanın arayüzü uygulamanın çekirdek kısmından ayrı tutulduğundan tasarımı ve tasarımın değiştirilmesi açısından bize avantaj sağlar.
Controller : İş akışının gerçekleştiği, arayüzden gelen kullanıcı etkileşimlerinin değerlendirildiği, işlendiği, gerekli metodların çalıştırıldığı, değişkenlerin ve nesnelerin oluşturulduğu, gerekirse modelle View bölümleri arasında iletişimin sağlandığı yer burasıdır. Her View için bir Controller vardır fakat her Controller için View şartı yoktur.
MVC hakkında çok kısa bir bilgi vermek istedim. Gelenek bozulmasın diyerek MVC’ye kısa ve genel bir giriş yaptık asıl macera bundan sonra başlıyor. Sonraki yazılarda görüşmek üzere.